Zsámbék

Magyarország középkori emlékei
A Zsámbéki Romtemplom

Írta: Nagy Gábor
Képek: Nagy Gábor, Civertan Grafikai Stúdió www.legifoto.com



  Budapesttől 30 km-re a Nyakas-hegy gerincénél fekszik Zsámbék. Az M1-es autópálya nyomvonala a település közelében halad el ezzel is könnyítve a megközelíthetőséget. Zsámbék fénykora a középkorra tehető, hiszen a Székesfehérvár és Esztergom közötti útvonal mentén feküdt.


Zsámbék Romtemplom                                                                   Fotó: Nagy Gábor

    III. Béla király hitvesével (francia király lánya) az országba érkező Aynard lovag építteti a ma is látható háromhajós késő románkori, gótikus templomot. A Zsámbéki romtemplom Magyarország kiemelkedő építészeti emlékei között tartják számon. Nem sok ebből a korból megmaradt ilyen jellegű épülettel büszkélkedhetünk. Bár a zsámbéki templom is romos állapotában maradt fent, azért tisztán kivehetők a térelosztások és a falak egy jó része is épségben áll.


A templom madárvávlatból                                                         Fotó: Civertan Grafikai Stúdió

   A Zsámbéki Templomot a tatátjárás alatt teljesen elpusztítják, de IV. Béla király újjáépítteti. A 14. században a település a Maróthyak kezébe kerül. 1467-ben Mátyás király mezővárosi rangot adományoz a településnek. 1541-ben a török elfoglalja, és az ő uralkodásuk ideje alatt rongálodik meg a templom és a hozzá tartozó kolostor. Köveit elhordják és a környező házakba építik, ennek ma is látható nyomai vannak. Feltételezhető, hogy a településen található kastélyban is vannak innen származó építőkövek.

                                                                            Fotó: Nagy Gábor


Facebook oldalunk: www.facebook.com/MegnezlekMagyarorszag



ÁRPÁD-KORI TEMPLOMOK
LÁTVÁNYTÉRKÉPEN
CIVERTAN GRAFIKAI STÚDIÓ
MEGRENDELHETŐ:  www.var-webaruhaz.hu