Nagyvázsony vára

A leghíresebb magyar paraszt vára

Írta: Nagy Gábor
Képek: Nagy Gábor, Nagy Gáborné Katalin, Civertan Grafikai Stúdió www.legifoto.com

  A Bakony és a Balaton felvidék rengeteg látnivalóval várja nem csak a magyar, de a külföldi turistát is. Vadregényes túraútvonalai, őskori, ókori, középkori emlékei, és csodálatos városai elkápráztatnak mindenkit. Kedvelt kirándulóhelyei vonzzák is az ide látogatókat, szép számmal. Az egykori Veszprém vármegye területein tucatnyi erődítmény maradt meg mondhatni jó állapotban, és ezek közül majd az összes látogatható is. Mi magunk is jártunk már több bakonyi várban is, és tervben van valamennyi meglátogatása. Legutóbb például Cseszneken jártunk, fantasztikus élmény volt az is. A napokban pedig Nagyvázsonyban, Kinizsi Pál várát jártuk be és kaptuk lencsevégre, hogy aztán itt kedvet csináljunk hozzá, hogy többen ellátogassanak a parasztemberből lett, Mátyás Fekete Sereg vezérének várába.



  A település története az ókorba nyúlik vissza. A római idők alatt egy út haladt itt át. A honfoglalás után a Váson nemzetség kezébe került a terület. Innen ered a település neve is. A 14.században a Vezseny család kihalása után a település a magyar királyra szállt, aki akkor Mátyás volt. Mátyás a falut Kinizsi Pálnak ajándékozza azokért az eredményekért, amelyet a Fekete Seregben elért. Később Kinizsi a Sereg fővézére lesz. Kinizsi Pál építtet a településen várat, ennek hatására a falu élete virágzásnak indul. A vár felépülése után nemigen van pénz további fejlesztésekre. Ezen változtat, amikor Kinizsi megnyeri Mátyásnak a harmincéves háborút. Mátyás bőségesen megjutalmazza Pált, és a hadizsákmány sem elhanyagolható. Kinizsi ekkor kibővítteti a még István korában emelt aprócska templomot, jelentős összegeket fordít a várra, és egy pálos kolostort is építtet a faluban.
  Kinizsi Pál minden csatáját megnyerte. Utolsó éveiben több betegség is gyötörte, de még félig lebénult állapotában is több csatát nyert Mátyásnak. Természetes halállal halt meg, és a temetkezési helyéül természetesen Nagyvázsonyt választotta. Sírjának maradványai (gránitlap fedél), ma is a vár kápolnájában láthatók.


Kinizsi Pál sírjának gránit fedlapja

  A  16.században a török Nagyvázsonyt is megtámadja, és a település hol magyar, hol török kézen van. 1598-ban végleg visszafoglaljuk a várat. Ezután a Zichy család birtokába kerül, akik kastélyt építenek. A várat nem igen lakják. A török a biztonság kedvéért még egyszer felgyújtja a várat. A település megáll a fejlődésben. A Rákóczi szabadságharc után a vár teljesen elveszíti jelentőségét, és soha nem is nyeri vissza. A várat az 1950-es évek táján ássák ki a föld alól, ahonnan csak a torony és a magasabb részek látszanak ki.


Ma már így fest a vár a levegőből                                             Fotó: Civertan Grafikai Stúdió

  A szépen helyreállított vár, ma látogatható és a kék kör is elhalad közvetlen a vár mellett, sőt a pénztárnál van elhelyezve az egyik igazoló pecsét. A vár bejárása pedig igazi élmény gyereknek, felnőttnek egyaránt. Csak ajánlani tudjuk.

Facebook oldalunk: www.facebook.com/MegnezlekMagyarorszag














Reklám: 


MAGYAR VÁRAK LÁTVÁNYTÉRKÉPEN
www.latvany-terkep.hu