Betekintés egy földtani csodaország keleti blokkjába I.

Geotúra-vezető képzés belső szemmel

Írta és képek: Nagy Gábor


  Pár évvel ezelőtt, amikor ezt a blogot létrehoztam, azt tűztem ki célnak, hogy Magyarország természeti, kulturális, történelmi, gasztronómiai értékeit mutatom be, kedvet csinálva ezzel azok felfedezéséhez, meglátogatásához, átéléséhez. Hálás lehetek Istennek, hogy ez a munka egy folyamatos fejlődésen megy keresztül, most napjainkban is. Az oldalak mind itt, mind a közösségi oldalakon egyre népszerűbbek, egyre több mindenki olvassa, nézi azokat. Az eredeti cél pedig mit sem változott. De sokszor éreztem azt, hogy van az egészben egy légüres tér. Olyan valami, ami ezt az egészet összefogja. Valami, ami egy öntőformába teszi az egyes részeket és egy egészként adja vissza azt.
   A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság által irányított Bakony-Balaton Geopark pár hónapja hirdetett geotúra-vezető képzést, a Bakony keleti felére. A puszta hirdetés látványa indított el bennem egy folyamatot, pedig akkor még mit sem sejtettem arról, hogy pontosan mibe is vágom a fejszém. Aki egy kicsit is követi a munkát, amit végzek, az tudja, hogy amolyan szívügyem a Bakony. Nem csak a hely közelsége miatt, hanem inkább lenyűgöző szépsége, ami megfogott. A hirdetést látva tudtam, hogy itt egy olyan valami történik, amire nekem szükségem van. Azonnal jelentkeztem. Most, amikor a tanfolyam első hétvégéjén túl vagyok, értettem meg, hogy mennyire jó döntést hoztam, mert szépen lassan egy olyan világ tárul elém, ami számomra eddig ismeretlen, valódi kincseket rejt.



A Keleti-Bakony vonulatai a Várpalotai-medence fölött

Mi is az a Bakony- Balaton Geopark?

  A geoparkok jelentős földtani örökséggel rendelkező területek, ahol ezek tudatos megőrzését fontosnak tartják. Ezen felül jelentős ökológiai, történelmi, kulturális értékekkel rendelkezik. Aktív geoturisztikai tevékenység folyik a területén. Célja, hogy a földtani természetvédelmet és az arra való nevelést erősítse, valamint a megszerzett tudásanyagot környezeti, elméleti és fizikai szinten is továbbadja.

  A Bakony-Balaton Geopark irányító szervezete a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság. Hosszú évek munkájával 2012-ben az Európai Geopark Hálózat (EGN) fogadta be a Bakony- Balaton Geoparkot a tagjai közé. Az EGN mára 23 országból 69 tagot számlál, valamint tagja a Globális Geopark Hálózatnak (GNN), amely összesen 120 taggal rendelkezik. Nagy remény van arra, hogy idén novemberben az UNESCO befogadja a geopark hálózatot, amellyel a geoparkok hálózata a Világörökség elismeréssel egyenlő rangra emelkedik.
  A Bakony- Balaton Geopark 3200 négyzetkilométeres, egybefüggő terület. Magában foglalja a Bakonyt, a Balaton-felvidéket, a Badacsonyt, a Káli-medencét, a Somlót. Területén százas nagyságrendekben barlangok, források, víznyelők találhatók. Magában foglalja a Balaton-felvidéki Nemzeti Park jelentős részét, 2 tájvédelmi körzettel, 26 természetvédelmi területtel, 116 földtani alapszelvénnyel és 14 darab ökoturisztikai bemutatóhellyel is rendelkezik.


  Ebből a pár soros leírásból kiderült számomra, hogy a hiányzó láncszem a munkám során ez volt. A geopark összekapcsolja a történelmet, a kultúrát, az ökoturisztikát, mindent, ami ezen a hatalmas területen van. A láncszem pedig a földtudomány volt. 



Terepi gyakorlaton az Ösküi Kerektemplomnál



  Három nap intenzív oktatás után egész másképp kezdi el látni az ember a körülötte elterülő tájat. Az egész eddigi munkám során csak "felületesen" láttam a dolgokat. Évekkel ezelőtt természet fotózással indultam. Virágok, fák, állatok, tájak. Csodálatos dolgok ezek, és nagy élmény az embernek, ha mindezekkel találkozik, lencsevégre kapja azokat. Majd jöttek a történelmi emlékek, látványosságok, az erről szóló cikkek, fotók, videók. Hatalmas értékek ezek, és szintén felejthetetlen élmény egy-egy ilyen helyszín meglátogatása, feldolgozása. De még mindig csak azokról az értékekről beszélünk, amiket a felszínen lát az ember. Pedig ez a világ a szőnyeg fölött, a szőnyeg alattira épül, és szorosan kapcsolódik egymáshoz. Ha csak arra gondolunk, hogy a talaj, hol milyen, ahol aztán gazdálkodunk, vagy milyen kövekből, hogyan építkeztek a történelem folyamán, hol milyen állattartás lehetséges, melyik terület miért alkalmas és miért nem letelepedésre, hol jöttek létre falvak vagy városok, a bányászat hogyan befolyásolja a gazdaságot rájövünk, hogy száz és száz szállal kötődik egymásba a két világ.
  Három nap alatt ezt a zöld takarót, erdőstől, állatostól, épületestől együtt felemelték, mint egy vékony szőnyeget, és elkezdtem látni azt a kincseskamrát, ami alatta van. Persze csak elkezdtem látni. Vizuális típusú ember vagyok. Gondolj bele, hogy ülsz hosszú órákat egy tanteremben, ahol száraz, tömény anyagot pumpálnak a fejedbe. Persze figyelsz, mert olyan dolgokról mesélnek, amik érdekelnek, már ekkor sok mindent megértesz. Aztán másnap kivisznek egy területre, ahol megmutatják, hogy itt volt régen a tenger, és a Bakony egy sziget volt. Hoppá, és már látod is magad előtt az egészet. Látod, hogy ahol állsz az éppen víz alatt van és ülepszik a mésziszap, csikák és kagylók mészvázai temetődnek el, sok-sok idő alatt akár több száz méter vastagon... Látod magad előtt, ahogyan a tengerparton lassan, finom, vékony rétegekben rakódik le a homok, ahogyan a víz a partot mossa. 


Korbély Barnabás, a Bakony- Balaton Geopark megálmodója a Várpalotai homokbánya természetvédelmi területen
jegyzetelők körében


 A következő "pillanatban" mocsarat látsz rothadó kidőlt fákkal... Aztán sivatagot, ahol a forró szél viszi a homokot... majd hatalmas folyótorkolatokat, amelyek elképesztő mennyiségű hordalékot raknak le oda, ahol éppen állsz... édesvízi tavat, ahol apró, öt centis halak úszkálnak... vagy zátonyokat, amelyek anyagát jelentős részben osztrigák héjai építik fel. Ez csak egy töredéke annak, ami a szőnyeg alatt van, néhol felbukkanva alóla, hogy mi is láthassuk azt.


Osztrigazátony (nagy mennyiségű ősmaradvány)



Futó János geológus előadása a Péti-hegyi "Doktor-sziklán". Kiemelkedő dolomit rög, ahonnan
csodálatos kilátás nyílik a Keleti-Bakonyra és a Várpalotai-medencére


  Majd elkezded látni, hogy kőzetlemezek hol buknak alá...Vagy látod, hogy a Kárpátok alatt - mint egy ostyalap - letörik a lemez és elvékonyodik a földkéreg, ami kiadja aztán a medencét, amibe a puszta gravitáció miatt csúszik be a Bakony az Alpokból, mint ahogyan te csúsztál le régen a csúszdán. Nagyban látod a dolgokat.
  Régen, ha elmentem egy szikla mellett, az csak szikla maradt számomra. A képzésből, vizsgából pedig van még hátra bőven, de ha ma elmegyek egy szikla mellett, az nem csupán egy szikla marad már, hanem történet, amely a múltról mesél. Történet, ami olyan letűnt korokról beszél, amikor az adott terület még más értékeket rejtett, mint a jelenkor. Más élővilág, más éghajlat, más növények, más állatok. És ma, amikor lehajolok egy-egy virághoz, vagy felmegyek egy lesre, őzeket fotózok, eszembe jut majd, hogy valaha itt tengerfenék volt, mocsár vagy sivatag. Mert már látom, ott lapul a szőnyeg alatt egy olyan világ, ami kincseket rejt. 
  Ha valamiért, akkor azt gondolom, hogy ezért vagyunk a tanfolyamon. Látni ezt a világot, látni a múltat, amikről a kövek mesélnek. Látni a Keleti-Bakonynak ezt az arcát, és azért, hogy ennek a megszerzett világnak a kincseit, megmutassuk majd másoknak is, hogy ők is lássák.

  Sokkal komolyabb a szándékom, hogy sikeres vizsgát téve, részt vegyek ebben a munkában, mind személyesen, mint túravezető, mind pedig, hogy ezen az oldalon, mint a Bakony- Balaton Geopark leendő partnere bemutathassam az ott rejlő geológiai, kulturális, történelmi, gasztronómiai, természeti értékeket. Remélem, ehhez az elkövetkezendő pár hétben bele tudom pumpálni a fejembe az itt nem leírt "száraz, szakmai" anyagot. Biztos, hogy folytatás következik...

További képek a terepen lévő gyakorlati képzésről:















Facebook oldalunk: MegnezlekMagyarorszag