A Tihanyi Piac

Egy fogalom a Balaton közepén

Írta: Nagy Gábor
Fotók: Nagy Gáborné Katalin


  Tihanyban a RÉV mellett található az ország egyik leghangulatosabb piaca. A környék őstermelőinek és kézműveseinek a portékai mellett, találhatunk itt antik bútorokat, hangszereket. nem mellesleg pedig a hasunkat is megtömhetjük, jobbnál-jobb lacipecsenyékkel.



  Tihany nagyon sok mindenről híres. Nem csak a falu, hanem a félsziget is olyan gazdag múlttal és látnivalókkal van tele, hogy egy nap sem elég, hogy mindent megnézzünk. Geológiája, történelme, építészeti emlékei mind-mind turisták ezreit, tízezreit vonzzák. A természetvédelmi terület, a levendula földek, a Garda fesztivál, az apátság épületegyüttese és az egyedülálló kilátás méltán emeli Tihanyt arra a turisztikai rangra, amit elfoglal kis hazánkban.



  A rendszerváltás után a szupermarketek és hipermarketek megjelenésével, a piacozás kultúrája kihalni látszott. Pár éve csupán, hogy az emberek elkezdték megunni a gyárakban előállított élelmiszert és többen veszik igénybe az őstermelők, kézművesek termékeit. Tihany piacának egyedülálló hangulata, szinte magával ragadja az embert. Mintha nem is vásárolni mennénk, hanem egy gasztro kulturális rendezvényen vennénk részt. Itt olyan mintha mindenki ismerne mindenkit, az emberek úgy szólítják meg egymást, mintha szomszédok volnának.



  Az árusok és a vásárlók megállnak egymással beszélgetni. Itt nem csak vásárolni tudunk, hanem megtudjuk a termékekről mikor és hogyan készültek. A környék kézműves sajtjai, lekvárjai, szörpjei mellett füstölt árut is a kosarunkba tehetünk. Találunk itt sokféle régiséget, és ha szerencsénk van bagatel összegekért vehetünk csodaszép darabokat.



  Ha Tihanyban jár, legalább akkora élmény lesz meglátogatni a piacot, mint bármely más nevezetességet. Ne hagyja ki!