Mindenki építsen hozzá még egy szárnyat!

  A Fejér megyei Iszkaszentgyörgyön található a csodás Amádé-Bajzáth-Pappenheim kastély. Az építkezést az Amádé család kezdte, akik a 17. század közepétől birtokolták a szentgyörgyi birtokot. A kastély több család birtokában is volt eztán, mindenki épített hozzá, így nyerte el mai formáját.


  Az épület első említése, Amádé Antal végrendeletében olvasható, 1736-ból. Amádé Antal visszavonultan élt a szentgyörgyi birtokon. Fia Amádé László fiatal korában kicsapongó életet élt, de élete valami hatására megváltozott, és onnantól kezdve hűséges, dolgozó férjként, nyugodtan élt. Kora legkiemelkedőbb költőjének tartották, bár életében csak kéziratos formában terjedtek művei. Ő maga nem a kastélyban élt, hanem a család más birtokain. utódja nem lévén unokaöccsére Tádéra szállt az iszkaszentgyörgyi birtok a kastéllyal egyben. Ő építtetett hozzá egy mellékszárnyat.


  1800-ban a veszprémi püspök vásárolta meg a Szentgyörgyi birtokot. Erre az időre teszik a szakemberek a kastély legszebb részének a barokk főlépcsőnek és előcsarnoknak a kiépítését. A Bajzáth család bővíti ki a kastélyt oldalszárnyakkal. Bajzáth Valéria hozzámegy Pappenheim Sándorhoz. Ebből a korból származik az összeírás, miszerint a kastély földszintjén vendégszobák és biliárdszalon is üzemelt. Volt levéltár és ebédlő is. Valéria és Sándor házasságából született Siegfried, aki örökli a kastélyt. Ő gróf Károlyi Erzsébetet veszi feleségül, akinek a hozománya lehetővé teszi a kastély bővítését.



  Nevéhez fűződik az emeletes neobarokk szárny, ami máshol megfelelt volna egy önálló kastélynak is. Ő emeltette az ehhez a szárnyhoz tartozó kör alakú pavilont is. Ezt félköríves lépcsők ölelik át. Ezen új épületek tervezésével a kor legkiemelkedőbb München-i építészét bízták meg, Gabriel Seidlt.


  Az eddigre létrejött, érdekes és változatos épületegyüttes alaprajzhoz csatlakozott az istállószárny. Az épületrész 1906 és 1909 között készült el. A grófi család egészen 1945-ig lakta a kastélyt.  1944-ben befogadta a Finn Nagykövetséget, aminek egy szoba állít emléket. Ma az épület helyt ad a község általános iskolájának, és időszakos művészeti kiállításoknak.

Fotók: Nagy Gábor, www.legifoto.com
Forrás: internet, Atlas Edition, Magyar kastélyok sorozat

Magyar kastélyok látványtérképen