Magyarország leghosszabb mesterséges tava

A Deseda-tó

Írta: Nagy Gábor
Képek: www.legifoto.com, Nagy Gábor


 A Kaposvártól északra található, kedvelt kirándulóhely, Magyarország leghosszabb mesterségesen kialakított tava. Észak-déli irányban 8 kilométer hosszú. Az azonos nevet viselő patak felduzzasztásával hozták létre, 1974-ben. Nemrég épült a partján a Fekete István Látogatóközpont, ami a vízi élővilágot hivatott bemutatni.



  Kaposvár, Toponár városrésze felé eső része a strandolóknak és vízi sportolóknak nyújt kikapcsolódási lehetőséget. A tó északibb fele a csendes pihenőké. Toponár felől megközelítve a tavat, a parton büfék és lacipecsenyézők sorakoznak. Innen pár perc séta az új látogatóközpont, aminek modern épülete mára meghatározza az elénk táruló táj képét. 




 A 26 kilométernyi partszakaszt megannyi túraútvonal és kerékpárút veszi körbe. Észak felé egy arborétum is található, amit egy fahídon lehet megközelíteni, ingyenesen. Fa játszóterek és a Fekete István Látogatóközpont előtt bemutatóhelyek biztosítják az aktív kikapcsolódást és a természet megismerésének lehetőségét.







 A kaposváriak kedvelt kikapcsolódási helye, minden ide látogatónak pihenési, strandolási, korcsolyázási, túrázási, pecázási lehetőséget nyújt az évszaknak megfelelően. A tó vizében többek között megtalálható a ponty, amúr, dévérkeszeg, kárász, csuka, harcsa és a szivárványos ökle is. 
 Ha Somogy megye székhelyén járunk, mindenképpen látogassunk ki egy sétára! Nem bánjuk meg.

További képek: